5 fifs til den vordende far


Der er naturligvis mange forskellige typer kvinder, par og fædre. Alligevel har jeg samlet nogle fællesnævnere, som helt sikkert vil gøre en nybagt mor RIGTIG glad. Også selvom hun er en selvstændig, uromantisk, stærk feminist :) Og havde hun ikke behov for det, så sætter hun formodentlig alligevel pris på gestussen. Læs med, og kassér som du lyster, men jeg forbeholder mig retten til at sige, I told you so. 

1. DU-HAR-FØDT-MIT-BARN-SMYKKET

Det er ikke bare en helt fantastisk kærlig gestus, det er også uvurderlig symbolik. Det vil uden sammenligning være den mest fantastiske dag i en kvindes liv, den dag hun bliver mor. At kunne bære et smykke til minde om dagen og begivenheden er så smukt. Det betyder også noget for et barn, at vide, at den sten i mors ring, er for mig, eller de øreringe fik min mor, da jeg blev født. Er man den praktiske type kan en alliancering (med plads til flere sten, når der kommer flere børn) være den perfekte smykkegave.

Ugyldige modargumenter: Det er vel ikke nødvendigt med en præmie, for at føde sit eget barn? –JO. Færdig arbejde.

2. LÆG CHAMPAGNE PÅ KØL

Et skud i tågen: Din stærke, feministiske kæreste har tænkt på barnevogn, babyalarmer, pusleplads, tremmeseng, sengerand, stofbleer, tøj, bleer, D-dråber, hjemmestrikkede trøjer og strømper. Efterfølgende har hun pakket hospitalstasken inklusiv vandrejournal og snacks til dig (!!). Hun føder under voldsom eller ekstremt voldsom smerte jeres fælles barn, skal dernæst have tjek på det der amning, som slet ikke altid er så let, og skal efterfølgende ved hjemkomst lære at være sig selv på en helt ny måde i øvrigt uden søvn, samtidig med at hun skal overskue barselsvisit.

Jeg er med på at du helt sikkert har været med ude at købe barnevognen og selv har samlet tremmesengen, MEN! HUN HAR IKKE TÆNKT PÅ CHAMPAGNEN! Hun har haft alt for travlt med at tænke på fødsel, baby, amning og mere baby. Når I kommer hjem med jeres nyfødte guldklump, er der ikke noget mere rørende, end at DU har lagt Champagne på køl, inden I tog afsted, så I kan poppe den og fejre begyndelsen af jeres helt fantastiske og benhårde nye liv. Just do it, man!

3. BEHOV-UNDER-FØDSLEN-LISTE

Lad os lige kigge på den der mænd-og-kvinder-kan-fuldstændigt-det-samme misforståelse. Det kan de ikke. Det skal de ikke. Mænd og kvinder kan ret mange ret fantastiske ting egentlig, og det fedeste er, at på alle de punkter, hvor de ikke kan det samme, komplimenterer de faktisk hinanden ret godt. Et punkt hvor det er ganske synligt er graviditeter og fødsler. Det kan mænd bare ikke. De kan heller ikke amme, og deres kroppe skal ikke restituere i 100.000 år for aldrig rigtigt at blive sig selv igen, efter at de er blevet fædre. Det kan som vordende far både være en befrielse, men også en usikkerhed, at man ikke kan gøre noget. Men det kan du faktisk.

Du kan hjælpe mere, end du aner. Nu kender jeg ikke din kæreste, og når det kommer til, hvem hun er, mens hun føder, så kender du hende heller ikke endnu, med mindre I allerede har et barn sammen. Kvinder finder deres indre urkvinde frem under fødsler. Al forventet forfængelighed forsvinder så snart veerne begynder at bide, og man har behov for HELT andre ting, end man ellers havde forestillet sig.

Eksempel: Jeg ville gerne masseres i lænden under veerne. Troede jeg. Da jeg så havde haft veer i 8 timer, brølede jeg, FLYT DIT, FLYT DIG, FLYT DIG, IK RØR VED MIG, DU RØRER VED MIG, med en stemme der var en hæs mandlig bas-sanger værdig. Min stakkels kæreste, som faktisk ikke rørte mig, men bare tillod sig at ligge under samme dobbeltdyne som mig, fløj ud ad sengen hvert 5. minut de næste to timer. Den lille berøring af en dyne, der bevægede sig en anelse, blev skelsættende for min overlevelse.

Tilbage til pointen. Man tror man ved, hvad man vil. Så snak om det. Men vær den cooleste kæreste, der sagtens kan rumme, at blive skældt ud over noget, du faktisk er blevet bedt om at gøre, og vær klar til at sadle om. Hun ved ikke, hvordan det er. Forstå med kærlighed, at smerten kan være så voldsom, at man ikke kan sige, sluk for musikken, eller, ti lige stille, eller tæl veerne for mig, et sekund ad gangen. Så ha’ talt mulighederne igennem inden, så du forstår, STILLE, TÆL, SLUK. For det er ca. så lange sætninger, man taler i. Vær klar over, at hvis hun siger til dig, at hun vil have en anden jordemoder, SÅ VIL HUN HAVE EN ANDEN JORDEMODER! NU! Og det er dig, der skal bede om det. Ja, det sucks, men det gør det sgu også at presse et menneske ud ad sit underliv, og man kan bare ikke begge dele. Så denne bet er din- du er hendes stemme og handlinger. Det blev et lidt langt punkt- sorry- men du forstår, når I når dertil. Og hvis du ikke gør, er du gift med SUPERWOMAN.

4. OVERBLIKKET UNDER FØDSLEN

Det er dit. Hvis ikke hun går helt ind i sin egen verden, så er hun alligevel ikke helt fokuseret på alle omkringliggende signaler. Forestil dig at køre i bil i myldretid i Ho Chi Minh City med en limegrøn madposeklemme fra IKEA om penis med 4 aber på bagsædet og ukontrollerbar diarré. Der må din co-driver altså lige have overblikket. Ligeledes er det dig som far, der har det under fødslen. Vær din kærestes støtte først og fremmest, men hold ører og øjne åbne af samme årsag. Kommer der pludselig mange læger, jordemødre og andre hjælpere på stuen? Bevar overblikket- det sker tit. Men ser de bekymrede ud? Taler de hurtigt? Løber de? Eller taler de bare stille og roligt om tingene? Din kæreste kan blive meget nervøs for sit barn, DU er den der kan fortælle hende, at de ser helt rolige ud. Skal der pludselig elektroder på baby og din kæreste? Det sker tit- men igen, ser de bekymrede ud omkring jer? Du har ikke overblikket fordi du kan ændre noget- den tjans har personalet. Du har overblikket, for at kunne berolige og støtte din kæreste, når personalet ikke har tid til at svare på spørgsmålene. Når hun siger, at hun ikke kan mere, så er du ham, der har hendes hånd og tager hendes øjenkontakt, og siger, det er benhårdt det her, men du kan godt, du er pisse sej, jeg er lige her, nu gør vi det! Eller også stritter hun imod et akut kejsersnit, som der har været tale om længe, og du har med dit overblik hørt at “det er fandme nu!” Så du siger, du har været så pisse sej, at jeg slet ikke forstår du kunne. Men nu skal han/hun ud, for ellers bliver det farligt. Det skal nok gå- jeg har dig!

Måske er du pisse bange, og måske er du usikker- men lige der er du hendes klippe- det kan kun du!

5. STØT HENDE I AMNING

Ja, den her havde du nok ikke set komme. I min verden er det et ekstremt overset område for far. Det kan være PISSE svært at få amning igang. Og man kan være ligeså usikker, som førstegangsmor, som du er som far. Det var en enorm støtte for mig, at min kæreste (qua sine to børn fra et tidligere forhold) var fuldstændig cool omkring amning. Jeg tvivlede og græd, var forvirret over alle de divergerende sygeplejeråd og panikkede over min datters hjerteskærende gråd. Jeg kunne slet ikke rumme, at hun græd, på samme måde som han kunne, og jeg var hunderæd for, at hun sultede, eller at det ikke ville lykkes osv osv. Èn af de vigtigste ting i min ammestart, var at min kæreste havde sat sig ind i amning, havde komplet ro omkring det, og kunne støtte mig og holde om mig, når jeg var usikker (ja-bagom skuldrene, imens jeg forsøgte at lægge min datter til). Jeg følte vitterligt, at amning var noget VI skulle have op at køre, og det var fantastisk. Efter 5 dage indlagt var vi for så vidt klar til udskrivelse, fraset at amningen endnu ikke fungerede. De anbefalede, at jeg blev til den fungerede, men min kæreste kunne mærke, at jeg blev mere og mere stresset i omgivelserne og med alle de forskellige råd, så han støttede mig i at tage hjem. Det var helt, helt rigtigt. Her kunne jeg få RO og TID til at sidde med det selv. Jeg kunne bedre sortere i, hvad der gav mening for mig, og hvad der ikke gjorde, når jeg ikke samtidig skulle sige, nej tak, jeg vil hellere bruge den anden sygeplejerskes råd. 

Så sæt dig ind i det- læs om det- og vær klar til at være ham, der er heeeeelt roooolig, når hun kører op, og bliver stresset over, at det ikke virker endnu. Start igen. Fortæl hende at hun er sej. For det er hun.

 

Med ønsket om en lykkelig barselsperiode /Katrine

PS: HUSK FOR GUDSSKYLD AT TAGE BILLEDER!! Måske ikke lige nedefra, og ikke når hun har mest brug for dig, men ind i mellem. Og kort tid efter fødsel, hvor baby ligger hos sin mor, når baby bliver vejet og lidt andre klassiske situationer, som vil betyde uendeligt meget for mutti og barnet, når det bliver lidt større. Prøv at google smukke fødslesfotos, så kan du blive lidt inspireret.

Vil du ikke også læse:

The following two tabs change content below.
Mor til en pige fra april 2015. Når jeg ikke barsler, er jeg læge. Foruden babysvømning og hjemmestrik, går jeg ret højt op design, kaffe og vin. Find mig på Coffee Room, Ricco’s eller i Illums Bolighus. Derudover kan jeg fortælle, at jeg har spenderet det meste af min barsel i køkkenet, da vi bygger om, og stuen dermed er blevet børneværelse for min kærestes to ældste børn. Det kan jeg så afsløre aldrig sker igen! I'm more of a two room kind of girl.

Nyeste indlæg af Katrine, firstmomproblems.dk (se alle)