En spelt-mors beretning: Fra hjemmelavet øko-mos til æblejuice og sand.

23. februar 2016

At barsle er at rejse… eller er det? Jeg havde i hvert fald ikke gjort mig de store bekymringer inden rejsen, og må nok også erkende, at jeg kulturelt forkælet så barslen som en oplagt mulighed for at rejse langt væk til sol og varme. I hvert fald noget af tiden. Vores familiekonstalation er nu engang sådan, at vi ikke bare kunne slå barslen sammen og rejse væk i nogle måneder. Nogle uger var dog lang tid nok til, at det godt kunne svare sig at skifte halvkugle. Jeg har altid rejst meget både som voksen, men også som barn, hvor vi i en årrække boede i Australien. Jeg har oplevet min mor fragte 3 små børn succesfuldt og overleveligt fra Brisbane til Billund og tilbage igen med et utal af alt for lange transfers, bortkommen bagage og jetlag af varierende karakter. Det er ikke noget problem! Så vi bookede: Koh Chang, Thailand 12 overnatninger inkl. et lille smut med fly frem og tilbage (altså 2 mellemlandinger hver vej godt nok). Ingen kvaler.

Inden rejsen nåede jeg kortvarigt at blive i tvivl, om jeg var for afslappet. Måske havde jeg overset noget? Misforstået noget? Man skal jo nødig være hende den super afslappede med et glas vin i hånden, hvis barn hænger ud ad barnevognen med selen om halsen, fordi man troede, at man havde tjek på det. Så jeg adopterede et par af mine veninders bekymringer, selvom min tredjegangsfar af en kæreste kærligt vendte øjne, da jeg foreslog, at vi medbragte HIPP til alle dage, da vi jo vidste, at hun kunne spise det. Så kompromisser og enigheder af diverse arter blev indgået. Vi pakkede mange spændende og hjælpsomme ting, og fik MEGET brug for noget af det og slet ikke brug for andet af det. Desværre ikke pakket i samme mængde, som behovet opstod.

FIF NR. 1: Pak dobbelt så meget mad/ mælk og bleer til flyveturen, som forventet behov.

Inden jeg kendte til flyveturen hjem, ville jeg have sagt at flyveturen ud var håbløst hård. Mit eget mirakel af en datter (objektiv kan man jo altid være) virkede ikke synderligt påvirket af takeoff/landingseancerne, som ellers havde været min største bekymring. Hun krævede 1,5 times vuggen til “Solen er så rød, Mor” i mine arme for at falde i søvn, men accepterede ellers larm, nye omgivelser, lys og tidsforskel som en drøm. De to store børn havde vi bestukket med 100 baht for hver hele time de sov i flyet. Vi hvilede hver i sær øjnene 1 time den nat, inden vi gik en hel ny dag med 2 jetlagged børn og 1 jetlagged baby i møde. Her sender jeg en kærlig tanke til parret ved vores side, som skiftevist sov i en anden række, mens den anden lod deres to meget højtskrigende og grædende unger kravle på os, banke på os med puder, skubbe til vores vugge inkl. sovende baby, tænde alt lys (i natflyet) for at hive alle vores ejendele ud ad lommerne osv. Ved ankomst skulle vi med verdens mindste fly til verdens mindste lufthavn, før vi var helt fremme (altså fraset 2×40 min i taxa og 25 minutters færgetur). Jeg var ret godt tilfreds med mine resterende 2 bleer og ene glas HIPP. Havde ikke mere MME, men kufferterne kom jo også lige om 2 timer. Troede vi. TROEDE VI!! De anede ikke hvor bagagen var, men den var i hvert fald ikke på Koh Chang, da vi landede. Fint nok… 2 børn uden badetøj og solcreme, 1 baby uden mælk og bleer, en mor uden overskud og en far uden instantløsning. Efter at have erkendt at babymad as we know it og MME ikke er noget man finder på hylderne i nogle som helst supermarkeder på Koh Chang, erklærede jeg min evige kærlighed til et andet dansk par som havde medbragt rigeligt med MME, kortærmet body og bleer. Kufferten ankom 12 timer senere- panik afblæst.

FIF NR. 2: “Det går nok”-attitude.

Man kan forberede sig en hel del og medbringe uerstattelige essentialer fra hverdagen, men man kan ikke forudsige alt og i særdeleshed ikke babys reaktion på omvæltningen. Hvis man kun trives, når hverdagen er gnidningsfri, forudsigelig og velkendt, vil jeg nok ikke anbefale en tur til de eksotiske kanter af verden. Kan man på nogen måde sætte sig udover sine økoprincipper, og at rytmen jo ellers lige var på plads i de 14 dage man er væk, er der gode chancer for en fantastisk ferie. Men det kræver altså, at man tager sig gevaldigt sammen og husker på, at mange af os kom kræftfrit gennem 80’erne og endda tilmed i live! Mine soltimer var i babys middagslur, og parasoltiden lærte jeg at sætte pris på. Det var en gave at se mit livs største bedrift opleve glæden ved vand, bare ben og sand. Det med sand var ikke så beskeden en kærlighed endda, og det krævede ypperste selvkontrol ikke at gøre det til et problem. Min datter var lykkelig, for hver bid gumme-scrub hun indtog, og jeg skar mor-kravene ned til at fjerne så meget som muligt og helst alle muslingeskallerne. I samme ånd fyldte jeg uøkologisk æblejuice FRA KONCENTRAT (mor-mafiaen gisper i kor og ser vantro til) på sutteflasken, da modermælk og al slags mad pludselig blev afvist i varmen. Hun drak og serverede våde bleer til sin lettede mor, hvis øko-OCD fik sig en mavepuster og landede på et lidt mere virkelighedsnært lejde. De fremmede omgivelser og dejlige mennesker tog hun som en oplevelse til ære for hende og lærte hurtigt at vinke og sige, “ej-ejjjj” til alle forbipasserende ofre. Putningen var lidt mere besværlig, hvor vi hurtigt accepterede, at der måtte armvugges i søvn modsat faste hjemmeprincipper. Og det gik! Over al forventning endda. For de havde jo også børn i Thailand, da vi løb tør for det ene eller slet ikke havde tænkt på det andet. Eller også havde de andre børnefamilier noget.

FIF NR. 3: Se FIF1 & FIF2

Til hjemrejsen havde jeg ikke overvejet at pakke ekstra mad og bleer, for hvis bagagen ikke kom frem, kunne vi jo bare gå i SuperBrugsen. Der ligger bare ikke nogen SuperBrugsen i Warszawa. Den MEGET korte version af en knap så fed flyvetur, får I lige i punktform:

 • Grundet vejrforhold forlængedes 11-timers (Bangkok-Amsterdam) turen ret tidligt med 3 timer.
 • En svensker på stoffer fik en psykose ombord og forsøgte at åbne dørene på ret voldsom vis.
 • Passagerer og besætning måtte overmande svensker og binde ham med reb og håndjern.
 • Stemning på fly ikke tip top.
 • Grundet krisesituation glemte besætning af give vores børn på 6 & 9 år mad, men gav den bort til andre.
 • Vi sikkerhedslandede i Warszawa efter 14 timer, men måtte blive i flyet MED seler på i 3 timer pga skade på fly ved tankning. Svensker i øvrigt fjernet fra fly af politi og ambulancer.
 • Under hele forløbet informerede de hvert 3o. minut om, at de endnu ikke vidste, om vi fløj videre eller skulle overnatte.
 • Pga “seatbelts on” skiltet måtte baby ikke ligge i vuggen og måtte sidde på armen de sidste ca. 5 timer. (Grædende pga søvnmangel og sult- heller ikke hende havde vi mad til, da vi havde regnet med at være hjemme).
 • Overnatning it was- 3 små børn inklusiv baby måtte uden overtøj ud i -14 graders kulde.
 • Komplet kaotisk og uden hensyntagen til børnefamilier, ældre, syge, gravide osv. Dvs langsomst sidst. Så vi måtte med tre børn stå bagerst i alle køer. Det være sig kø til uddeling af hotel, kø til hotelbus og kø på hotel til uddeling af værelse.
 • Fik jeg nævnt at vi ude i sneen skulle slæbe på alt vores bagage, som jo blev sat af i Warszawa?
 • Hotellets køkken var lukket- så børn der ikke havde spist i snart 11 timer så en meget rødglødende papmor afkræve bartenderen tomatsuppe af tomatjuicen han skulle have brugt til Bloody Marys.
 • Vi sov 5 mand på et 1 personers værelse med nød og næppe, før vi 3 timer senere stod op og tog mod lufthavnen igen. Mit hjerte var knust for de små poder oveni min egen udmattelse. Vi måtte i øvrigt selv regne ud, at vi var blevet ombooket- der blev på intet tidspunkt informeret om, hvornår vores afgang ville være eller hvilken destination det blev.
 • Tilbage i København med en MEGET sulten og træt baby, trætte dygtige børn… og en klapvogn tilsyneladende stadig i Warszawa lufthavns Oddsize check-in.

Hjemrejsen må ikke ses som en skræmmekampagne. Det er jo nok i realiteten de færreste gange, man er så uheldig. Jeg tænkte mange gange på min luksuriøse hjemrejse sammenlignet med de stakkels syriske mødre og børns rejser. Jeg tvang mig selv til at pakke selvynk væk og “tage det som en sej overlevelsestur“, som vi sagde til de store børn.

Var det det hele værd? JA!!

Ville jeg gøre det igen? JA!!

Ville jeg gerne have haft mere MME, bleer og HIPP med på flyet? JA!! 

/Katrine

10 comments

Flere eksempler på den uperfekte mor

10 comments

Marie 24. februar 2016 at 9:00

Wow! Jeg er tom for ord. Det lyder som den vildeste tur… Sejt!!!

Reply
Katrine, firstmomproblems.dk 24. februar 2016 at 16:42

Ja… Det var jeg også lige lidt, hvis du taler om hjemturen. Den ægte version var lidt pinagtig, men med en sej mand, nogle seje børn og lidt afstivning af egen rygrad, så gik det faktisk ok. Og resten af turen var ikke noget problem 🙂 /Katrine

Reply
S 24. februar 2016 at 12:13

Sh.. !! Godt gået, altså.. Vi skal selv til Østen næste år med en 3,5-årig og en på 10 måneder. Og jeg vil helt sikkert følge dine fif, selvom min kæreste med garanti vil synes det er helt unødvendigt.

Reply
Katrine, firstmomproblems.dk 24. februar 2016 at 16:44

Tak 🙂 Det er det sikkert også- altså unødvendigt, men hvis det bliver nødvendigt er der en verden til forskel, hvis man har forberedt sig! Og det skal i øvrigt nok gå fantastisk- vi havde en skøn ferie 🙂 Se i øvrigt vores Rejse ABC under barsel, hvis du har lyst til at se fif fra andre mødre. Også selvom du nok er øvet med den første 🙂 /Katrine

Reply
Charlotte 24. februar 2016 at 18:19

Rough tur.
Vi rejser rigtig meget og efter lillebror fik diarré på flyveturen til LA og brugte 10 af de 11 bleer på 9 timer har jeg altid pakket mere end rigeligt af disse.
Jeg har altid mit og børnenes badetøj i håndbagagen… og jeg havde jo ikke ti sæt tøj med, så af angst for pøllebukser monterede jeg den stramme badebuks udenpå bleernes bensnipper. Åhr, en lifesaver (omend det var lidt synd for de små basselår – men bedre end at ankomne nøgen trods alt)

Vi har også stået uden AL bagage i 2 dage på en caribisk ø med 10 mdr gl. baby. Mayn, der blev store håndbagager fluks indført.

Jeg pakker altid en masse kiks, kanelgifler, brød, you name it, i min håndbagage. Manden ruller konsekvent øjne v afgang og spørger (ligeledes konsekvent): Har vi ikke noget at spise? når maven senere rumler og alt er lukket, hvor vi nu engang er endt.

Vores unger har heldigvis altid sovet nemt på fly. Og andres unger tror jeg, at jeg ville bede om at blive sat væk fra mig, når jeg blev hidsig nok :-0 Det lyder virkelig ucharmerende…

Reply
Katrine, firstmomproblems.dk 24. februar 2016 at 18:28

Vildt gode råd Charlotte- tak 🙂
Det var jo i virkeligheden også det, jeg ønskede mig allermest- altså at de flyttede deres barn ud til midtergangen og dermed væk fra mig, men jeg havde bare så svært ved at nævne noget, da vi sad i situationen. Også lidt fordi, at min kæreste ikke helt mente at man kunne, selvom han var enig i, hvor nederen de var. Men jeg gør det sgu næste gang! I can do it!
Hvordan får du al den mad med gennem security? De tog vores.
/Katrine

Reply
Signe 29. februar 2016 at 7:53

Stor håndbagage er svaret på alt 😉 og mht security så er der mange lande hvor det er ok at indføre den slags mad (bare ikke frisk frugt, kød osv) og ellers kan man faktisk komme langt med at skyde skylden på barnet 😉 man må have uanede mængder af væske med (i lynlåsposer) hvis det er baby-relateret. Har fx lige rejst med min næsten 2-årige og haft godt med de der baby-tube-smoothies med. Hun er jo alt for gammel til dem men de er virkelig praktiske på rejser og da hun blev syg var det noget af det eneste hun ville spise, og bonus er at der er godt med væske i!

Reply
Katrine, firstmomproblems.dk 29. februar 2016 at 17:58

Ja, Signe! Det med “bare det er til baby” lagde jeg også mærke til. Jeg havde diverse vandflasker og alt muligt andet spændende med, som jo faktisk også VAR til baby, men bare ikke beviseligt til baby. Det tænkte jeg også over, at jeg ville gøre liiiiidt mere ud af næste gang 🙂

Reply
Birgitte 26. februar 2016 at 18:19

Flyforsinkelse.dk. I skal have kompensation for det der.

Reply
Katrine, firstmomproblems.dk 26. februar 2016 at 19:28

Tak for tanken Birgitte 🙂 Det har min kæreste heldigvis sørget for, så nu afventer vi bare svar.

Reply

Leave a Comment